Skolan för 100 år sedan.

Under en period har vi i år 2 på Ekenässjöns skola jobbat med arbetsområdet ”Livet för 100 år sedan.” Vi har sett på film, tittat på fotografier, böcker och utifrån läromedel lärt oss massor om denna tid.

Vi gjorde ett besök på Industrimuseum i Ekenässjön. Där fick vi se och lyssna på gamla musikinstrument. Vi tittade också på modeller av hur gamla verktyg, lampor, telefoner och tv-apparater har sett ut genom åren. Barnen tyckte att det var jättekul.

Vi har varit uppe i skogen och låtsats vara barn för 100 år sedan. Där fick barnen i grupper göra leksaker av det som skogen erbjöd. De gjorde bl.a. djur av kottar med hagar omkring.

På skolgården har vi lekt rastlekar från den här tiden t.ex. hoppa hage, sista paret ut, spela kula och kasta boll mot vägg.

Som avslutning så åkte vi tack vare Stiftelsen Werner von Seydlitz till Skolmuseum i Vetlanda. Utan er gåva till bussresan hade vi inte kunnat åka.

Redan då barnen kom till skolan denna morgon så var de klädda som om de vore barn för 100 år sedan. När vi kom fram så möttes vi av en guide som sedan tog oss med in i muséet och både berättade om och visade tidsenliga saker. Barnen fick sitta i gamla bänkar, skriva på griffeltavlor och sudda med riktiga hartassar! De provade att skriva skrivstil och fick se hur lärarinnan bodde i ett rum på övervåningen. Barnen var så glada över besöket vilket framgår av bilderna.

Klass 2A 2B Sonja och Anna-Karin

Wernerstiftelser
Box 3,
574 21 Vetlanda

info@wernerstiftelser.se